2010. december 30., csütörtök

Angyalok

Adventkor és karácsonykor születtek angyalok is nálunk.
Nagyon szeretem készíteni őket, egészen biztos, hogy tavasztündéreink is ebből a nemes anyagból készülnek majd. Legkedvesebb barátnőmnek is egy angyalt küldtem meglepetésbe. :)



Édes bejegyzés :)

Csokimániás nem vagyok, ám a család egyik ága eléggé szeret enni... édességet főleg. Így adva volt, hogy akkor idén valami édességgel lesznek meglepve. Kicsit utána olvastam a bonbon készítésnek, és telefonos segítséget is kaptam :) ezért gyerekjáték volt elkészíteni a finomságokat.
Vettem egy szuper kis formát, amiből egyből 15db bonbon kerül ki.
Nagyon vicces volt festő ecsettel kikenni az apró formák mindegyikét, új élményt jelentett. Aztán lehetett tölteni finomabbnál finomabb krémekkel, magokkal.
Tetszett a megajándékozottaknak, úgyhogy szívesen készítek más alkalmakra is.

Már csak azzal voltam gondban, mibe tegyem őket?
Végül úgy döntöttem, ha már az édesség kézműves, legyen a doboza is az. Kerek papír és fa dobozokat vettem, ezeket díszítettem kedvem szerint. Íme.


Horgolmányok

Megtáltosodtam! :)

Karácsony előtt elkapott a horgolási láz. Vettem egy kézmelegítőt még ősszel - vicces, zongorakesztyűnek is nevezik - és ahogy néztem, mennyire szépen van elkészítve, igen nagy kedvet kaptam. Nagy segítségemre volt a tanulásban Ronimami, akit én csak horgoló fenoménnek hívok ;) s aki anno a hordozós pulóveremet készítette.
Annyira belejöttem, hogy lánykámnak készült egy baba, aki azonnal nagy kedvenc lett. :) Tesónak most készül a kisebb, fiú változat. Valamint a lányom ovijában néhány gyereknek és szülőnek máris megtetszett, kérték, készítsek nekik is. Úgy látszik nem csak nekem tetszik :)
Mit szólsz, kedves Olvasó?

Képeken látható a többi alkotás.

Az első dolog egy gyerek sál volt, ezt követte a Barkán is szereplő kis szatyorka, majd egy kézitáska és egy színben passzoló hajgumi (és egy sál, de az nincs megörökítve).









Nem nyughattam, újabb ötletek jöttek: született egy baba kesztyű és végre magamnak is egy sapka. :) No, és A Baba! :)








Babának a felsője és nadrágja is a kezeim között született. Kézzel varrott darabok, le- és felvehetőek, lánykám örömére. Haja pedig fésülhető, ezt ki is használja.


Van még a tarsolyomban sok-sok ötlet, az újévben lesz mit alkotni ;)
És, persze várok ötleteket másoktól is.. ;)

Idén karácsonyra legtöbben horgolmányokat kaptak, valamint sk bonbonokat, ezeket a következő bejegyzésben mutatom.

Évszakasztal

Ez egy érdekes téma.
Nevelési irányzatok közül hozzám legközelebb a Waldorf pedagógia áll. S úgy, egyáltalán az élethez is ilyesmi formán állok. Ez sokszor elég nehéz - "kezdő" vagyok, ha szabad így fogalmazni - saját magunknak is fejlődést kínál ez az út, nem csak gyerekeinknek nyújt sokat.
Magáról az irányzatról nem írnék, megtették már sokan mások előttem, akik profik is a témában.

Hanem inkább megmutatnám, hogyan jelenítem meg kis szobánkban az évszakok, ünnepek váltakozását a gyerekeknek.

Waldorf óvodákban és iskolákban szokás évszakasztalt készíteni, gondozni. Nálunk külön asztal nem jöhetett szóba, ugyanis nem fért volna el. Úgy gondoltam, nem baj, ha kicsit átformálom a fizikai megjelenését az egésznek, úgy alakítottam ki, hogy jól látható legyen és hozzánk közel álló. Így aztán évszakpolc lett. :)
Lányunk már elég nagy, szokott gyűjteni apróságokat erre a polcra, izgalommal figyelgeti a rajta történő változásokat. Fiúnk még aprócska, neki később lesz ez élmény.

Természetből hozott kincseken túl, a figurákat, hátteret, magam készítem. Illetve előfordul, hogy más valaki keze munkája is megjelenik. Idén József szamara került ki Ildi kezei közül. :) Olyan kedvesek ezek a bábok!
Szerettem készíteni őket. Lányka pedig őrszemük volt, hihetetlen lelkesen figyelte, ahogy a csoda történik, Mária és József a szamárral eljut a barlangul szolgáló gyökérodúig és éjfélkor megszületik a Ded Jézus. Persze éjfélig azért nem maradt ébren, ám nagyon izgult, hogy másnap reggel vajon ott lesz-e a jászolban. Bizony, ott feküdt.
Édes volt, rajzolt a Jézuskának, mégis csak születés napja van :) És énekeltünk is sokat.

Most pedig, ennyi locsogás után jöjjenek a képek! Válogattam, hogy ősztől karácsonyig legyenek. Íme:







elmaradás...

Bizony, elmaradtam. Nem vagyok jó blogger. :)

Még az sem szolgál mentségemre, hogy "de annyi dolgom volt az ünnepek előtt!" - ami egyébként szín igaz. Létezik a mondás, mi szerint az embernek arra van ideje, amire szánja. Néha nagyon igaznak érzem ezt a mondatot, mostanában azonban az ellenkezője fordult elő. Ezért aztán legkevesebb gondom az írásra, képek rendezésére maradt.
Ami késik, nem múlik! :)
Túl a készülődésen, az év utolsó előtti napján eljutottam ide, írok, teszek képeket.

... és, mindenkinek olyan Új Esztendőt kívánok, amilyet megérdemel, amilyenre vágyik, amiben előbbre jut!

B.U.É.K